top of page

Az ingatlan-nyilvántartás közbizalmi rendszerének fontossága és az új Inytv. veszélyei

Bevezetés

A közhiteles hatósági nyilvántartásokkal kapcsolatos jogszabályok változása jelentős hatást gyakorolt az ingatlan-nyilvántartás magánjogi közbizalmi rendszerére. Az új Ptk. hatályba lépésével kapcsolatos szabályozás kritikai gondolatokat vet fel a közhitelesség tartalmának közigazgatási jogi átalakításával kapcsolatban [1]. Ebben az írásban áttekintjük az ingatlan-nyilvántartás átalakításának veszélyeit és az ezzel járó kihívásokat.


A közhitelesség szerepe az ingatlan-nyilvántartásban

Az ingatlan-nyilvántartás a magánjog területén a legfontosabb és legátfogóbb nyilvántartási rendszer. Az ingatlanok tulajdonosai, jogosultjai és jogállása szempontjából meghatározó jelentőséggel bír. A közhiteles nyilvántartásra való támaszkodás nélkülözhetetlen az ingatlanok jogbiztonságának és a tulajdonjog érvényesítésének szempontjából.


Az új jogszabályok kihívásai

Az új Ptk. hatályba lépésével az ingatlan-nyilvántartás magánjogi közbizalmi rendszere veszélybe kerülhetett. A közhitelesség tartalmának közigazgatási jogi átalakítása számos kihívást és veszélyt rejt magában.


Párhuzamos szabályozás veszélye

Az egyik fő veszélyforrás a párhuzamos szabályozás kialakulása. Az új jogszabályoknak és közigazgatási rendeleteknek nem szabad ellentmondaniuk a meglévő magánjogi szabályozásnak, különben az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége sérülhet [1].Különösen fennáll ez a veszély az új ingatlan-nyilvántartási törvény hatálybalépését követően, melyet sokan e-ingatlan-nyilvántartásnak hívnak.


Közbizalom aláásása

Az ingatlan-nyilvántartásban bekövetkező változtatásoknak nem szabad a közbizalmat aláásniuk. A közhitelesség hiánya vagy bizonytalansága negatív hatással lehet az ingatlanok értékére és a piaci bizalomra. Ezért elengedhetetlen, hogy a jogalkotók és a közigazgatási hatóságok a közbizalmi rendszer fenntartására törekedjenek.


Az ingatlan-nyilvántartás magánjogi közbizalmi rendszerének védelme

Az ingatlan-nyilvántartás magánjogi közbizalmi rendszerének védelme érdekében számos intézkedést javaslunk.


Egységes jogszabályi szabályozás

Az első és legfontosabb lépés az egységes jogszabályi szabályozás megteremtése. Az új Ptk.-nak és a közigazgatási rendeleteknek összhangban kell lenniük a meglévő magánjogi szabályokkal, hogy biztosítsák a közhitelességet és a jogbiztonságot.


Közhiteles nyilvántartás megerősítése

A közhiteles nyilvántartás megerősítése érdekében a jogalkotóknak és a közigazgatási hatóságoknak korszerű technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk. Az elektronikus nyilvántartások és az online hozzáférés lehetősége segíthet az adatok könnyebb elérésében és azok megbízható kezelésében.


Szakmai képzés és tájékoztatás

Az ingatlan-nyilvántartással foglalkozó szakemberek számára szükséges a folyamatos szakmai képzés és tájékoztatás biztosítása. Az új jogszabályokkal és rendeletekkel való megfelelő ismeretszerzés elengedhetetlen a hatékony és hiteles munkavégzéshez.


Összefoglalás

Az ingatlan-nyilvántartás magánjogi közbizalmi rendszerének közigazgatási jogi átalakítása számos kihívást és veszélyt jelenthet. Az egységes jogszabályi szabályozás, a közhiteles nyilvántartás megerősítése és a szakmai képzés és tájékoztatás kiemelt fontossággal bírnak a közhitelesség és a jogbiztonság fenntartása érdekében. Az ingatlan-nyilvántartás átalakítása során ezekre az intézkedésekre kell összpontosítani, hogy megőrizzük az ingatlanokkal kapcsolatos közbizalmat és biztosítsuk az ingatlanok jogbiztonságát.


Hivatkozások

[1] Kurucz Mihály: Az ingatlan-nyilvántartás magánjogi közbizalmi rendszerének közigazgatási jogi átalakítása veszélyeiről (KK, 2013/6., 16-38. o.) | Szakcikk Adatbázis. Elérhető: Kurucz Mihály: Az ingatlan-nyilvántartás magánjogi közbizalmi rendszerének közigazgatási jogi átalakítása veszélyeiről


Ez az írásunk részletesen tárgyalja az ingatlan-nyilvántartás magánjogi közbizalmi rendszerének közigazgatási jogi átalakításának veszélyeit és a lehetséges védelmi intézkedéseket. Bízunk benne, hogy az általunk nyújtott tartalom segít Önnek abban, hogy az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos releváns kulcsszavakra jobb helyezést érjen el a Google keresési találataiban.


Ha további kérdéseid vannak, ne habozz felkeresni bennünket, szívesen állunk rendelkezésedre.

Dr. Mikó Attila ingatlanspecialista

+36309427533

iroda@ugyvedma.com


Dr Mikó Attila ingatlan szakértő

Comments


bottom of page