top of page

Ingatlan Foglaló Minta 2024

Tartalomjegyzék:

 • Bevezetés

 • Az ingatlan foglaló fontossága

 • Az ingatlan foglaló célja

 • Hogyan működik az ingatlan foglaló?

 • Ingatlan foglaló szerződés

 • Hogyan lehet biztonságosan eljárni az ingatlan foglalás során?

 • Az ingatlan foglaló visszatérítése

 • Az ingatlan foglaló és a hitelfelvétel

 • Ingatlan foglaló minta 2024

 • Ingatlan foglalóval kapcsolatos gyakori kérdések (FAQ)

 • Következtetés


Bevezetés

Az ingatlanvásárlás folyamata során az egyik legfontosabb lépés az ingatlan foglaló megfizetése. Az ingatlan foglaló jelzi az elköteleződést a vásárló részéről, és biztosítja, hogy az adott ingatlant mások elől lefoglalják. Ez az előzetes lépés lehetővé teszi, hogy a vevő és az eladó közötti tranzakció gördülékenyen megtörténjen. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az ingatlan foglaló fontosságát, a funkcióját, és bemutatunk egy ingatlan foglaló mintát a 2024-es évre.


1. Az ingatlan foglaló fontossága

Az ingatlan foglaló az egyik legfontosabb pénzügyi lépés az ingatlanvásárlás folyamatában. Ez a fizetési kötelezettség kifejezi a vevő szándékát és elköteleződését az adott ingatlan iránt. Az ingatlanpiac versengő lehet, és sok esetben más érdeklődők is meg akarják vásárolni ugyanazt a tulajdonjogot. Az ingatlan foglaló megfizetése lehetővé teszi a vevő számára, hogy lefoglalja az ingatlant, és megakadályozza, hogy mások előttük lecsapjanak rá.


2. Az ingatlan foglaló célja

“A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik.” Írja a polgári törvénykönyv. Az ingatlan foglaló célja, hogy megmutassa a vevő elkötelezettségét és szándékát a tranzakcióval kapcsolatban. Az eladónak fontos információkat nyújt arról, hogy a vevő komolyan gondolja-e az ingatlanvásárlást, és ténylegesen szeretné-e az adott ingatlant megvenni. Az ingatlan foglaló a bizalom jele mind az eladó, mind a vevő számára.


3. Mi az az ingatlan foglaló?

Az ingatlan foglaló egy pénzösszeg, amelyet a vevő fizet az eladónak az ingatlan lefoglalásáért. A foglaló összege általában a vételár egy bizonyos százaléka, általában 10%, amelyben érdemes előre megegyezni az eladóval. Az ingatlan foglaló összege változó lehet, és az ingatlan értékétől és piaci körülményektől függ.

A vevő és az eladó közötti megegyezés alapján az ingatlan foglaló összege a vevő által fizetendő vételárrészként funkcionál. A foglaló mértékével a vételárat csökkenteni kell, így adott esetben, ha a foglaló 10% mértékű, a vevőnek a fizetési ütemezés végéig a fennmaradó 90%-át kell megfizetnie a vételárnak.


4. Ingatlan foglaló szerződés

Az ingatlan foglaló megfizetésekor általában egy szerződést is aláírnak a vevő és az eladó között. Ez az ingatlan foglaló szerződés rögzíti a tranzakció részleteit, beleértve az ingatlan leírását, az ingatlan foglaló összegét, az esetleges további feltételeket, és az ingatlanvásárlás várható dátumát.

Az ingatlan foglaló szerződés jogi dokumentum, amely mind a vevő, mind az eladó érdekeit védi. Fontos, hogy minden részletet részletesen rögzítsenek a szerződésben, hogy elkerülhető legyen a későbbi viták.


5. Hogyan lehet biztonságosan eljárni az ingatlan foglalás során?

Az ingatlan foglalás során néhány fontos szempontot kell figyelembe venni a biztonságos tranzakció érdekében:

 • Kérjen tanácsot egy jogi szakértőtől: Az ingatlan foglalóval kapcsolatos jogi kérdésekben mindig érdemes konzultálni egy szakértővel. Ő segít a jogi folyamat megértésében és a szükséges dokumentáció elkészítésében.

 • Ellenőrizze az eladó hitelességét: Mielőtt ingatlan foglalót fizetne, győződjön meg az eladó hitelességéről és az ingatlan jogi helyzetéről. Vizsgálja meg az ingatlan tulajdoni lapját és győződjön meg arról, hogy minden dokumentáció rendben van.

 • Használjon biztonságos fizetési módszereket: Ügyeljen arra, hogy az ingatlan foglalót biztonságos fizetési módszerrel teljesítse. Használjon olyan fizetési rendszert, amely védi az Ön pénzét és jogait.


6. Az ingatlan foglaló visszatérítése

Az ingatlan foglaló szankciós jellegéből adódik, hogy a foglaló visszatérítése a polgári törvénykönyvben lefektetett szabályok szerint lehet eljárni. Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni. Fontos kiemelni, hogy a foglaló visszatérítése a szerződésszegés következményei alól nem mentesít, azonban a kötbér vagy a kártérítés összege a foglaló mértékével csökken.


Az ingatlan foglaló visszatérítése azonban lehetséges lehet olyan esetekben, amikor az eladó megszegi a szerződés feltételeit, vagy ha a tranzakció nem teljesül a vevő vagy az eladó hibájából kifolyólag.


7. Az ingatlan foglaló és a hitelfelvétel

Az ingatlan foglaló fizetése általában nem kapcsolódik a hitelfelvételhez. Az ingatlan foglaló összege a vételár egy része, amelyet a vevő a saját forrásaiból fizet. A hitelfelvétel általában a vételár másik részét fedezi, és az ingatlan foglaló összegétől függetlenül kerül felhasználásra.


8. Ingatlan foglaló minta 2024

Az alábbiakban bemutatunk egy mintát az ingatlan foglaló szerződésre a 2024-es évre:

Ingatlan foglaló minta 2024

kép forrás: https://www.bacskougyved.hu/foglalo-minta/


9. Ingatlan foglalóval kapcsolatos gyakori kérdések (FAQ)

 • Mikor kell megfizetni az ingatlan foglalót?

 • Az ingatlan foglaló összegét általában a vételár egy meghatározott részétől függően kell megfizetni. A pontos fizetési határidőt az eladóval történő megegyezés során határozzák meg.

 • Mi történik, ha nem fizetem ki az ingatlan foglalót?

 • Ha nem fizeti ki az ingatlan foglalót a megfelelő időben, az eladónak jogában áll a szerződést felbontani és az ingatlant más vevőnek értékesíteni.

 • Mi a teendő, ha változtatni szeretnék az ingatlan foglalóval kapcsolatos feltételeken?

 • Ha módosítani szeretné az ingatlan foglalóval kapcsolatos feltételeket, konzultáljon az eladóval. Mindkét félnek egyet kell értenie a változtatásokkal, és írásban rögzíteni kell azokat.

 • Mikor kapom vissza az ingatlan foglalót?

 • Milyen biztonságos fizetési módszereket használhatok az ingatlan foglaló megfizetésére?

 • A banki átutalás vagy csekkes fizetés általában biztonságos fizetési módszerek az ingatlan foglaló megfizetésére. Ügyeljen arra, hogy az összeg átvitelét megbízható és biztonságos módon végezze.


Következtetés

Az ingatlan foglaló megfizetése kulcsfontosságú lépés az ingatlanvásárlás folyamatában. Ez biztosítja, hogy az ingatlant mások elől lefoglalják, és kifejezi a vevő elkötelezettségét és szándékát. Fontos, hogy az ingatlan foglalóval kapcsolatos szerződést részletesen kidolgozzák és aláírják. Az ingatlan foglalóval kapcsolatos szabályok és feltételek országonként változhatnak, ezért mindig érdemes konzultálni egy jogi szakértővel az adott jogi keretek betartásához.


Ha további kérdéseid vannak, ne habozz felkeresni bennünket, szívesen állunk rendelkezésedre.

Dr. Mikó Attila ingatlanspecialista

+36309427533

iroda@ugyvedma.com


Dr Mikó Attila ingatlanjogi ügyvéd


Comments


bottom of page