top of page

Ingatlan foglaló minta 2023

Az ingatlan adásvételi szerződés megkötésekor sok ügyfélünk keres bennünket, hogy segítsünk nekik a foglalóhoz szükséges minta elkészítésében. Az ingatlan adásvételével járó jogi teendők összetettek és fontosak, ezért nem meglepő, hogy a foglaló mintája is kiemelt érdeklődésre tart számot. Az alábbiakban bemutatjuk az ingatlan adásvételi szerződés foglaló mintáját, de mindenképpen szeretnénk felhívni figyelmét, hogy javasolt ingatlanjogi szakember bevonása, ugyanis a jogi tanácsadás és az egyedi helyzetek személyre szabott kezelése nagyon fontos a sikeres tranzakció érdekében. Egy ingatlan foglaló mindenképpen olyan paramétereket kell tartalmazzon, ami személyreszabott.


Tartalomjegyzék

Foglaló minta letöltése

Az adásvételi szerződés foglalójának szerepe

Az ingatlan foglaló alapvető elemei

A foglaló letétbe helyezése

A foglaló visszajárása

A foglaló mértéke

Következtetés


Foglaló minta letöltése

Fontos kiemelni, hogy nem javasoljuk az internetről beszerzett, általános foglaló minták használatát az ingatlan adásvételi szerződés esetén. Az interneten elérhető foglaló minták általában nem személyre szabottak és nem veszik figyelembe az egyedi körülményeket és jogi szempontokat. Minden ingatlanvásárlás más és más lehet, ezért fontos, hogy az ingatlanjogi szakember segítségével készítsenek személyre szabott szerződést és foglalót.


Ingatlan foglaló minta 2023

A minta forrása: https://www.bacskougyved.hu/foglalo-minta/


Az adásvételi szerződés foglalójának szerepe

Az adásvételi szerződés foglalója az adásvételi folyamat egyik fontos eleme. Ez az összeg az adásvételi szerződés megkötésekor kerül átadásra és szolgál a szerződés teljesítésére vonatkozó kötelezettségvállalás megerősítésére. A foglaló célja, hogy az eladót és a vevőt jogilag kötelezze a szerződés teljesítésére és az ingatlan tulajdonjogának átruházására.


Az ingatlan foglaló alapvető elemei

Az ingatlan foglaló mintájának elkészítésekor fontos figyelembe venni az alábbi alapvető elemeket:

  • Felek neve és adatai: Az ingatlan foglalóban rögzíteni kell az ingatlanvásárló és az eladó nevét, címét és egyéb releváns adatait.

  • Ingatlan részletei: Az ingatlan foglalóban le kell írni az ingatlan pontos címét, leírását és bármely egyéb fontos részletet.

  • Foglaló összege: Az ingatlan foglalóban rögzíteni kell az ingatlan foglaló összegét, amelyet az ingatlanvásárló fizet az eladónak.

  • Tranzakció leírása: Az ingatlan foglalóban le kell írni a tranzakció részleteit, például az adásvételi szerződés előkészítésének időpontját és egyéb fontos határidőket.


A foglaló letétbe helyezése

Az adásvételi szerződés foglalójának átadása után a foglalót letétbe kell helyezni. Ez azt jelenti, hogy a foglalót olyan letéti számlára kell elhelyezni, amelyet mindkét fél által elfogadott és megbízható pénzintézet nyújt. Irodánkban is természetesen megvan erre a lehetőség, amennyiben minket választ. A letéti számlán a foglaló összegét biztonságban tartják, és csak a szerződésben meghatározott feltételek teljesülése esetén kerül kifizetésre az eladónak.


A foglaló visszajárása

Gyakori kérdés az ügyfelek körében, hogy mi történik a foglalóval, ha meghiúsul az adásvételi szerződés. A válasz az, hogy az adásvételi szerződés tartalmazza a foglaló visszajárására vonatkozó feltételeket. Általában akkor jár vissza a foglaló, ha a szerződés meghiúsulása az eladó hibájából, jogszabályi okok miatt vagy a felek közös megegyezésével történik.


A foglaló mértéke

Az adásvételi szerződés foglalójának mértéke nem szabályozott jogszabályokkal, hanem a felek közötti megállapodással határozható meg. A foglaló mértéke általában a szerződés teljes vételárának kisebb hányada, általában 10-20% között mozog. A pontos összeget és arányt a felek megegyezése határozza meg, figyelembe véve az ingatlan értékét, a piaci körülményeket és az adásvétel részleteit.


Következtetés

Az ingatlan adásvételi szerződés foglaló mintája, segítséget nyújt az ingatlant vásárló feleknek a helyes eljárásban és a jogszabályoknak való megfelelésben. A foglaló letétbe helyezése és a visszajárás feltételei a szerződésben rögzített feltételek alapján történnek. Fontos, hogy az ingatlan adásvételével kapcsolatos jogi kérdésekben mindig konzultáljon szakértővel, a Dr. Mikó Ügyvédi Irodával, hogy biztosítsa a megfelelő jogi védelmet és a zökkenőmentes tranzakciót.


Reméljük, hogy a Dr. Mikó Ügyvédi Iroda által készített cikk a segítségére lesznek az Ön ingatlanvásárlási folyamatának. Bízunk benne, hogy a helyes eljárás és a jogszabályok betartása mellett sikeresen megkötheti az álmai ingatlanszerződését.

Amennyiben további kérdései merülnek fel vagy személyre szabott jogi tanácsra van szüksége, kérjük, forduljon bizalommal hozzánk.


Dr. Mikó Attila ingatlanspecialista ügyvéd

+36309427533

iroda@ugyvedma.com


Ügyvédi iroda papírok

Comentarios


bottom of page