top of page

Mi az ingatlan ajándékozási szerződés?

Tartalomjegyzék

 1. Bevezetés

 2. Mi az ingatlan ajándékozási szerződés?

 3. Az ajándékozási szerződés előnyei és hátrányai

 4. Az ajándékozási szerződés lépései

  1. Az ajándékozó és az ajándékozott közötti megállapodás

  2. Az ingatlan értékének meghatározása

  3. Az ingatlan ajándékozási szerződés megkötése

 5. Az ajándékozási szerződés adózási vonatkozásai

  1. Ajándékozási illeték

  2. Áfa és ingatlan ajándékozása

  3. EVA és ajándékozás

 6. Az ajándékozási szerződés és a hagyaték

 7. Az ajándékozási szerződés visszavonása

 8. Hogyan készüljünk fel az ingatlan ajándékozási szerződésre?

 9. Összefoglalás

 10. Gyakori kérdések (FAQs)


család és ház

1. Bevezetés

Az ingatlan ajándékozási szerződés egy olyan jogi megállapodás, amely során az ingatlan tulajdonjogát egy személy az ingatlan másik személynek ajándékozza. Ez egy gyakori gyakorlat lehet családtagok, barátok vagy üzleti partnerek között. Az ajándékozási szerződésnek számos adózási és jogi vonatkozása van, így érdemes alaposan megismerni a folyamatot és a felek közötti kötelezettségeket.


2. Mi az ingatlan ajándékozási szerződés?

Az ingatlan ajándékozási szerződés egy olyan jogi dokumentum, amelynek révén az ajándékozó tulajdonjogot ruház át az ingatlanra az ajándékozottra. Az ajándékozási szerződés nem egy eladási szerződés, hiszen a tulajdonos nem kap ellenértéket az ingatlanért. Az ajándékozás az önzetlen ajándékozó szándékából történik, és a kedvezményezett örömmel és köszönettel fogadja az ingatlant.


3. Az ajándékozási szerződés előnyei és hátrányai

Az előnyök

Az ingatlan ajándékozási szerződésnek számos előnye van, többek között:

 1. Adóelőnyök: Az ajándékozási szerződés lehetőséget ad az ajándékozónak arra, hogy adóelőnyöket élvezzen az ingatlan átadása során. Az ajándékozási illeték általában kedvezőbb, mint az öröklési illeték.

 2. Családi harmónia: Az ajándékozás segíthet erősíteni a családi kapcsolatokat és megerősítheti az ajándékozó és az ajándékozott közötti köteléket.

A hátrányok

Az ajándékozási szerződésnek azonban néhány hátránya is van:

 1. Pénzügyi terhek: Az ajándékozó nem kap pénzügyi ellentételezést az ingatlanért, ami anyagi terhet jelenthet számára.

 2. Adók és illetékek: Bár az ajándékozási illeték általában alacsonyabb, mint az öröklési illeték, továbbra is jelentős lehet.

4. Az ajándékozási szerződés lépései

Az ingatlan ajándékozási szerződés megkötése több lépésből áll. Lássuk, mik ezek:

4.1 Az ajándékozó és az ajándékozott közötti megállapodás

Az első lépés az ajándékozó és az ajándékozott közötti megállapodás elérése. Az ajándékozó nyilatkozik szándékáról, hogy ingatlanát ajándékozza a kedvezményezettnek, és az ajándékozott elfogadja az ajándékot.

4.2 Az ingatlan értékének meghatározása

A következő lépés az ajándékozott ingatlan értékének meghatározása. Ennek célja, hogy meghatározzák az adóalapot és az ajándékozási illeték összegét.

4.3 Az ingatlan ajándékozási szerződés megkötése

A harmadik lépés az ajándékozási szerződés megkötése. A szerződés tartalmazza az ajándék tárgyát, az ingatlan pontos adatait, az értékét, az ajándékozó és az ajándékozott adatait, valamint az esetleges feltételeket vagy megszorításokat.


5. Az ajándékozási szerződés adózási vonatkozásai

Az ingatlan ajándékozási szerződésnek fontos adózási vonatkozásai vannak, amelyeket mindkét félnek figyelembe kell vennie.

5.1 Ajándékozási illeték

Az ajándékozási illeték az az összeg, amelyet az ajándékozó fizet az ingatlan ajándékozása kapcsán. Az illeték mértéke az ajándékozott és az ajándékozó közötti rokoni kapcsolattól függ. Családtagok esetén általában kedvezőbb adókulcsok vonatkoznak, mint nem családtagok esetén.

5.2 Áfa és ingatlan ajándékozása

Az áfa (Általános Forgalmi Adó) általában nem vonatkozik az ingatlan ajándékozására, mivel az ingatlanértékesítés mentes az áfától. Azonban vannak kivételek, például új építésű ingatlanok esetében az áfa alkalmazható lehet.

5.3 EVA és ajándékozás

Az EVA (Egyszerűsített Vállalkozói Adó) nem érvényes az ingatlan ajándékozása esetén. Az EVA kizárólag vállalkozók által választható adónem, és ingatlan átadása nem minősül vállalkozási tevékenységnek.


6. Az ajándékozási szerződés és a hagyaték

Fontos figyelembe venni, hogy az ingatlan ajándékozási szerződése befolyásolhatja a későbbi hagyatéki eljárást. Az ajándékozó elhalálozása esetén az ingatlan már nem szerepel a vagyonában, így nem kerül bele a hagyatéki vagyonba. Ezáltal az ingatlan átadása simábban történhet meg.


7. Az ajándékozási szerződés visszavonása

Előfordulhat, hogy az ajándékozó később meggondolja magát, és visszavonná az ajándékozási szerződést. Ebben az esetben a jogszabályok lehetőséget adnak az ajándékozó számára, hogy visszavonja az ajándékozást, de ehhez időben és a törvényi előírásoknak megfelelően kell eljárnia.


8. Hogyan készüljünk fel az ingatlan ajándékozási szerződésre?

Az ingatlan ajándékozási szerződés előkészítése és megkötése komoly lépés, és alapos felkészültséget igényel. A következőkben néhány lépés, amelyeket érdemes megfontolni:

 1. Jogász vagy szakértő bevonása: Ajánlott jogi szakember vagy ingatlanügyi szakértő segítségét kérni a folyamat során, hogy biztosak lehessünk a pontos jogi keretek és az adózási vonatkozások tekintetében.

 2. Ingatlan értékelése: Fontos megállapítani az ingatlan pontos értékét, hogy az illetéket és a visszavonás esetén az esetleges kompenzáció mértékét meghatározzuk.

 3. Szabályok és előírások betartása: Fontos figyelembe venni az ajándékozási szerződés létrehozására vonatkozó jogszabályokat és előírásokat.


9. Összefoglalás

Az ingatlan ajándékozási szerződés egy különleges módja annak, hogy valaki értékes ingatlant ajándékozzon egy másik személynek. A folyamat adózási és jogi vonatkozásokkal jár, ezért ajánlott ingatlan szakértő ügyvédi irodánk segítségét kérni. Az ajándékozási szerződés lehetőséget teremt a családi kapcsolatok erősítésére és az örömteli pillanatok megosztására.


Ha további kérdéseid vannak, ne habozz felkeresni bennünket, szívesen állunk rendelkezésedre.

Dr. Mikó Attila ingatlanspecialista

+36309427533

iroda@ugyvedma.com


Dr Mikó Attila Ingatlan ügyvéd

Gyakori kérdések (FAQs)

1. Mik az ajándékozási illeték mértéke?

Az ajándékozási illeték mértéke Magyarországon az ajándékozó és az ajándékozott rokoni kapcsolatától függ. Családtagok esetén kedvezőbb adókulcsok vonatkoznak, mint nem családtagok esetén.

2. Hogyan változik az adózás, ha az ingatlant családtagok között ajándékozzák?

Az ajándékozási illeték mértéke családtagok között általában kedvezőbb, mint nem családtagok esetén. A mértéke az adott rokoni kapcsolattól függ.

3. Milyen dokumentumokra van szükség az ajándékozási szerződéshez?

Az ajándékozási szerződés megkötéséhez szükség van az ingatlan adataira, az értékbecslésre és a felek azonosítására vonatkozó dokumentumokra.

4. Hogyan lehet visszavonni az ajándékozási szerződést?

Az ajándékozási szerződés visszavonása esetén figyelembe kell venni a jogszabályokat és az időbeli korlátokat. Ajánlott jogi szakember segítségét kérni ebben az esetben.

5. Van-e lehetőség az ajándékozási szerződés meghosszabbítására?

Az ajándékozási szerződés meghosszabbítására általában nincs lehetőség. Az ajándékozási szerződést a felek megállapodása szerint kell végrehajtani.


Comments


bottom of page